Tiedän, ettei moni stadilainen Turusta tykkää, mutta tämähän on enemmän huumoria kuin totuutta, vai mitä? Turussa tapahtuu kaikkea kivaa ja välillä tuntuu jopa siltä, että Turku on paljon vilkkaampi kaupunki kuin liike-elämää täynnä oleva Helsinki. Ja niin, Turussa riittää kulttuuria: teattereista ruokakulttuuriin. Jälkimmäisestä tulee nyt vähän enemmän tietoa.

Kevät Alkaa Markkinoilla

Turun katuruokavuoden ensimmäinen tärkeä tapahtuma järjestetään aina huhtikuun puolivälissä: silloin, kun auringolta lähtee jo jonkun verran lämpöä maahan ja kadulla pyörivä porukka yrittää arvata, tuleeko tänä vuonna vielä satamaan lunta vai eikö tule. Saaristolaismarkkinoina tunnettu tapahtuma pidetään Aurajoen rannalla, ja tapahtuman merkityksestä kaupungille sekä sen suuruudesta voi kertoa vaikka se fakta, että tapahtumaan aletaan valmistautua jo helmikuussa. Ei kai ole kenenkään vaikea arvata, mikä on näiden katuruokamarkkinoiden ja muutenkin markkinoiden pääaihe, kun vesistöt juuri vapautuivat jäästä: kala se tietysti on. Klassisten paistettujen muikkujen lisäksi Saaristolaismarkkinoilla nähdään ammattikalastajien pyydystämiä isoja ja pienempiä, harvinaisempia ja yleisempiä herkkuja; kalakokkeja tulee osallistumaan Saaristolaismarkkinoihin koko maasta ja jokainen markkinoilla kävijä voi löytää itselleen jotain sopivaa ja herkullista. Onko käynnin arvoinen tapahtuma? Ehdottomasti! Käteistä kannattaa kuitenkin muistaa varata mukaan, sillä moni katuruokapiste ei vieläkään ota korttimaksuja vastaan.

Kevät Alkaa Markkinoilla

Perunoilla Mennään!

Turku oli Suomen Kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, ja juuri tuona vuonna Turun tapahtumalista rikastui muutamalla uudella tapahtumalla. Yksi niistä on Neitsytperunafestivaali, joka on ehtinyt vaihtaa paikkaa jo ainakin kolme kertaa, mutta toivottavasti jossain vaiheessa tämäkin asia järjestyy jonkun verran vakituiseksi. Vai onko siinä oma pointtinsa, että Neitsytperunafestivaali pidetään aina eri paikassa? Oli miten oli, mutta tämäkin tapahtuma on mielenkiintoinen ja ehdottomasti käynnin arvoinen – vaikka Helsingistä ajaa. Perunoilla ja muutenkin maanviljelyllä on ollut aina suuri merkitys koko Turun seudulle, ja Neitsytperunafestivaali kutsuu kaikki halukkaat tutustumaan Turun sekä Turun seudun ruokakulttuuriin, katuruokatapoihin ja tietysti maistamaan kaikenlaisia perunaherkkuja hauskojen ohjelmien rinnalla. Neitsytperunafestivaali kestää aina kaksi päivää ja ajankohta on yleensä kesäkuun puolivälissä. Festivaalipäivät ovat aina perjantai ja lauantai. Erilaisten perunaherkkujen maistamisen lisäksi paikan päällä voidaan osallistua vaikka perinteiseen perunankuorintakilpailuun.

Viiniä Ja Kirjoja

Viiniä Ja Kirjoja

Lokakuussa, kun lämmin keitto tuntuu paremmalta valinnalta kuin kesälle erittäin tyypillinen kylmä kasvissalaatti, Turussa järjestetään Kirjamessut. Mutta mitä yhteistä on Kirjamessuilla ja katuruoalla? Samaan aikaan Kirjamessujen kanssa järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut, ja sinne kannattaa saapua mahdollisimman nälkäisenä – vaikka laihdutuskuurin jälkeen! Samalla lipulla päästään kumpaankin tapahtumaan, ja aterioiden välissä voidaan hyvin käydä kiertämässä kirjahyllyjä ihmettelemässä uutuuksia ja vanhempia teoksia. Ruokamessuilla tapahtuu: siellä ruokaan ja kokkailuun suhtaudutaan kuin taiteeseen, mikä näkyy joka nurkasta ja joka tiskiltä. Pienemmät ja isommat kotimaiset yritykset saapuvat messuille erilaisten viinien, oluiden ja tietysti ruokien kanssa, ja tapahtumaan valmistaudutaan ainakin puoli vuotta. Uudet reseptit, uutta ruokaa, ihmeellistä viiniä, uusia olutmakuja – kaikkea tätä saa Turun Ruoka- ja Viinimessuilta. Jos joku ruoka maistuu erittäin hyvälle, sitä voidaan ostaa myös mukaan kotiin, ja voi harmi, että markkinat eivät kestä kuin pari päivää! Hyvällä onnella voidaan kysellä myös reseptejä, ja menestyvät ruokayrittäjät jakavat niitä kävijöille ihan mielellään – jotkut jopa pienillä tulostetuilla korteilla. Nämä messut ovat siis oikeaa ruokajuhlaa, missä herkullista löytyy sekä suolaisena että makeana, sekä kalasta että lihasta tehtyä – ja tietysti muistetaan aina myös kasvissyöjät ja vegaanit. Aivan loistavaa, siis ikään kuin oma ruokamaailma.