Katuruoka on nopea ratkaisu silloin, kun nälkä yllättää, mutta ei ole aikaa pysähtyä ravintolaan syömään. Katuruuaksi käy kaikki sellainen, joka voidaan syödä käsin tai vaikka pienestä kiposta. Katuruuassa ei yleensä tarvita astioita. Tai jos astia on välttämätön, se voi olla kertakäyttöinen, joka voidaan heittää roskiin käytön jälkeen.

Esimerkkejä katuruuasta

Helppoja katuruokia ovat esimerkiksi pitaleivät. Ne on helppo syödä missä vain ja myyjän on helppo kasata valmis annos tarjottavaksi. Täytteiksi sopivat monenlaiset kasvikset, liha ja juusto. Tästä saa kasattua helposti myös vegaaneille sopivan version. Pitaleivän voi syödä helposti käsin. Vartaat käyvät hyvin katuruuaksi. Ne voidaan tehdä lihasta, kasviksista, kanasta tai oikeastaan mistä vain, mikä voidaan muotoilla paloiksi tai pötkyläksi ja joka syödään vartaasta. Varras voidaan uppopaistaa tai grillata. Myös pizzaa voidaan tarjoilla katuruokana. Suuret pizzat voivat olla ongelmalliset, mutta katuruokana voidaan tarjota joko pizzapaloja tai pieniä minipizzoja. Toki paistaminen voi koitua ongelmaksi katuruuan tarjoajalle, mutta mikäli uuni löytyy, ei tämä ole ongelma. Enchiladat ovat täytettyjä maissitortilloja ja ne ovat täydellinen pikaruoka. Ne syödään tavallisten tortillojen tapaan ja niihin sopii täytteeksi lähes mitä tahansa. Näiden lisäksi kevätkääryleet ovat myös suosittua katuruokaa juuri niiden helpon syötävyyden vuoksi. Samaan kategoriaan kuuluvat wrapit.

Katuruoka Suomessa

Kun katuruoka alunperin kotiutui Suomeen, nähtiin ruokakojuja lähinnä festareilla ja muissa tapahtumissa. Nykyään katuruokaa saa ostettua muualtakin ja se on suosittua pikaruokaa. Esimerkiksi Helsingissä on useita katuruokapaikkoja. Näistä yksi on nuudeliaterioita tarjoava Fat Ramen. Se sijaitsee Hietalahden kauppahallissa.Kalan ja ranskalaisten ystäville löytyy katuruokaa Kampin kauppakeskuksen Fisu & Ranet -katuruokapaikasta. Ruoka ei ole mitä tahansa tusinatavaraa, vaan ranskalaiset ovat paksuja ja ne on maustettu aidolla merisuolalla ja mallasviinietikalla. Yritys on mukana myös monissa tapahtumissa, joissa on mahdollisuus ostaa yrityksen loistavia ruokia.

Katuruoka Suomessa

Porvoossa katuruokaa pääsee syömään Poporo Street Food & Cafessa. Paikka tarjoilee aitoa kolumbialaista katuruokaa. Ruuassa pääosassa on itsetehty maissileipä. Poporossa ei maissijauhoja käytetä, vaan paikan omistaja valmistaa leivät itse maissinjyvistä. Tarjolla on kanalla tai kasviksilla täytettyjä arepaksia sekä suolaisia empanadaksia. Poporossa erikoista on suoraan Kolumbiasta tuodut erikoislimut, joita ei muualla pääse maistamaan. Poporossa pääsee nauttimaan herkuista talvisin sisätiloissa ja kesällä terassi on auki.

Katuruokafestivaalit

Street Food Fiesta kiertää ympäri Suomen, tuoden katuruuan ihmisten ulottuville 12 eri kaupungissa. Kojuista saa ostettua toinen toistaan herkullisempaa katuruokaa ja raaka-aineita, joita on mahdollista ostaa myös kotiin vietäväksi. Festivaaleille kannattaa saapua nälkäisenä, mikäli haluat maistaa useampaa eri ruokaa. Vatsa täyttyy varmasti, sillä tarjolla on niin kreikalaista, italialaista kuin afrikkalaistakin ruokaa. Alueelle on järjestetty paljon istumapaikkoja ja pöytiä, joissa ruokailla.Vege Street tarjoaa vegaanisen vaihtoehdon katuruuan ystäville. Vegaanisia katuruokia pääsee maistamaan katuruokatapahtumassa, joka järjestetään Helsingin Lasipalatsinaukiolla heinäkuussa 2019. Tapahtuma tulee olemaan toinen laatuaan. Ensimmäinen tapahtuma kesällä 2018 keräsi yhteen 10 000 kävijää. Vuoden 2019 tulee olemaan pidempi, kaksipäiväinen, joten luvassa on entistä enemmän herkullisia kasvisruokia. Tapahtuman taustalla on Vegefirma, joka toimii yhteistyössä useiden kasvisruokaa tarjoavien tahojen kanssa.

Toukokuussa 2019 järjestetään StreetKuopio-katuruokatapahtuma. Tapahtuma keskittyy katuruuan tarjoamiseen sekä katumusiikkiin. Tapahtuma toimii samalla kesäkauden avajaisina, joten paikalle odotetaan paljon ihmistä ja kunnon vilinää. Katuruokaa saapuu valmistamaan kauppiaat ympäri Suomen. Ateriat ovat toinen toistaan persoonallisempia ja herkullisia. Ruoka on peräisin sekä kuopiolaisista ravintoloista että useilta suomalaisilta katuruokakauppiailta, jotka tarjoavat vain parasta.