Katuruoan merkitys maailmalla on muuttunut viimeisimpien vuosien aikana merkittävästi. Aikoinaan katuruoka nähtiin köyhien työläisten ruokailumuotona.

Nykyään katuruokailmiötä arvostetaan aivan eri lailla. Tyypillisesti katuruoka on hyvin epämuodollinen, nopea ja edullinen tapa karkottaa nälkä. Arvioidaan, että noin 2,5 miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti käyttää päivittäin erilaisten street food –pisteiden palveluja. Street food on tällä hetkellä yksi ruokamaailman kuumimmista ja nopeimmin kasvavista trendeistä. Street food –pisteistä saatavat ruoat voitaisiin lajitella karkeasti kahteen eri luokkaan. Ensimmäinen luokka on finger food, eli käsin naposteltavat, helpot välipalat. Toisen luokan taas muodostaa fast food, eli mukaan otettavat ruoka-annokset. Maailmalla seikkaillessa oman lisämausteensa matkaan tuo lukuisten paikallisten streetfood –kojujen testailu. Kuka voisi vastustaa kiusausta kokeilla juuri valmistettua, pehmeää pitaleipää Kreikassa, tai vasta kiehautettua, höyryävää ramensoppaa Japanissa. Huolettomimmankin matkaajan kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama turvallisuussääntö, mikäli haluaa välttää ikäviä vatsaongelmia reissun päällä. Mereneläviä ja äyriäisiä kannattaa vältellä – ne ovat surullisenkuuluisia reissumiehille aiheutuneista ongelmista ja pahimmillaan voivat aiheuttaa ruokamyrkyksen. Raan tai alikypsennetyn lihan kanssa on myös syytä olla varuillaan. Lihaan voi jäädä vaarallisia bakteereja, jotka normaalisti kuolisivat riittävän kypsennyksen yhteydessä. Myös niinkin yksinkertainen asia, kuten salaattien ja hedelmien huuhtelu hanavedellä, voi johtaa kurjiin vatsavaivoihin. Vesi onkin yleisin vatsaongelmien aiheuttaja ulkomailla. On suositeltavaa käyttää aina kunnolla kiehutettua, tai pullotettua vettä. Paikan yleiseen hygieniaan kannattaa luonnollisestikin kiinnittää huomiota. Näiden muutamien perusohjeiden mielessä pitäen voit nauttia matkastasi ja tutustua vierailemasi maan ruokakulttuuriin huoletta.

Eurooppa

Euroopassa streetfood –ilmiö on ottanut vahvan aseman niin työntekijöiden luonasvaihtoehtona, välipalapaikkana, kuin illan pikkunälän tyydyttäjänäkin. Streetfood on oiva vaihtoehto, kun aikaa on vähän, mutta halutaan jotain maukasta. Tyypilliset katukeittiöannokset vaihtelevat eri maiden välillä kovasti. Esimerkiksi Italiassa streetfood –pisteillä valmistetaan maailman parhaita pizzapaloja, erilaisia paninoja ja suolaisia leivoksia. Saksassa et voi käydä maistamatta bratwurstia, tyypillistä paikallista makkaraa, joka usein tarjotaan hot  dog –sämpylän välissä. Belgiassa kadut täyttyvät makeita vohveleita kaupittelevista kojuista – niitä on tarjolla mitä lukemattomin eri täyttein kermavaahdosta keksimurusiin.

Amerikka

Pohjois-Amerikan puolella streetfood on perinteisesti herkullista, mutta heikot ravinto-arvot omaavaa. Hampurilaiset, kastikkeita pursuilevat hot dogit ja sämpylät näyttelevät suurta roolia Pohjois-Amerikan katukeittiökulttuurissa. Pohjois-Amerikka, kuten Eurooppakin, on kuitenkin hyvin monikansallistunut, joten tarjontaa löytyy laidasta laitaan. Väli- ja Etelä-Amerikan puolelle laskeuduttaessa ruokakulttuuri muuttuu täysin. Elämänmeno on letkeämpää ja ihmiset viettävät paljon aikaa ulkosalla. Katukeittiöissä et voi olla törmäämättä tacoihin, jotka ovat maissista valmistettuja, ohuita ja täytettyjä leipiä.  Erilaiset kypsennetyt lihavartaat ovat paikallisten herkkuja. Maistele myös chorizoa, joka on erittäin voimakkaasti maustettua, hieman tulista makkaraa. Jos haluat maistaa jotain erikoisempaa, etsi Meksikossa käydessäsi käsiisi joku useista muurahaisten munia valmistavista kojuista. Myös Etelä-Amerikkalainen tapa syödä marsun lihaa, voi tuntua meistä suomalaisista hieman kummalliselta. 

Aasia

Aasian mantereella katukeittiöillä on erittäin suuri merkitys paikallisten arkipäiväisessä elämässä. Jokaisella maalla on oma, vahva ruokakulttuurinsa. Tarjottavat annokset ovat usein maukkauden lisäksi myös ravintoarvoiltaan oikein kelpoisia. Esimerkiksi Thaimaassa katuja reunustavat lukemattomat katukeittiökojut tarjoavat muun muassa herkullisia nuudelikeittoja, banaaninlehtiin käärittyjä riisinyyttejä ja maukkaita grillivartaita. Vietnamissa kannattaa ehdottomasti kokeilla katukeittiön anteja, sillä maa on tunnettu streetfoodin tuoreudesta. Indonesiassa matkatessasi kaikkein uteliaimmat matkaajat voivat rohkaistua maistamaan kypsennettyjä apinan aivoja. Maailma on täynnä mitä herkullisempia makuja, kauniimpia värejä ja huumavampia tuoksuja. Streetfood on mitä mainioin tapa tutustua uusiin ruokakulttuureihin. Siispä matkustaessasi heitä ennakkoluulot romukoppaan, ja heittäydy uusien makukokemusten vietäväksi!