Helsinki, Suomen vilkas ja eloisa pääkaupunki, ei jätä nälkäistä kulkijaansa pulaan. Kaupungin lukuisia streetfood –pisteitä käyttävät niin turistit, kuin sadat kaupungin keskustan toimistoissa ja liikkeissä työskentelevät paljasjalkaiset helsinkiläisetkin.

Maailman monikulttuuristuminen näkyy myös tämän kauniin kaupungin kaduilla. Pienen nälän yllättäessä katuja samoillessa, vaihtoehtoja riittää hämmennykseen saakka, ja palvelua on tarjolla lähes takuuvarmasti englannin kielelläkin.

Katukeittiöiden synty Suomen pääkaupungissa

Nykymuotoisten street food –keittiöiden edeltäjät, perinteiset grillikioskit, elivät kulta-aikaansa 1970 –luvulla. Grillikioskien, eli helsinkiläisittäin snägärien, valikoimaan kuuluu muun muassa hampurilaiset, ranskanperunat, hot dogit ja pizzapalat. Yön sydämessä kotiin palaavan juhlakansan suuri suosikki kautta aikojen on ollut perinteinen makkaraperuna-annos. Grillikioskien eivät tarjoa varsinaisia asiakastiloja, vaan usein kioskin edustalla on vain muutama korkea pöytä ruokailua varten. Nykyään grillikioskien määrä on putoamaan päin. Tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa, mutta luvun arvoidaan huitelevan sadan paikkeilla koko Suomessa.

Vaikka grillikioskien määrä Helsingissä laskee, katukeittiöiden määrä on jatkuvassa kasvussa. Tämä selittyy streetfood –boomilla. Streetfood on verrattain nuori ilmiö Helsingin kaduilla. Aluksi streetfood –kojuja näki lähinnä festareilla ja erilaisissa tapahtumissa. Ilmiö rantautui täydellä voimallaan Suomeen vasta 2000 –luvun alussa. Kun aiemmin katukeittiöt nähtiin työmiesten pikaisena nälän poistajana, nykyään ne koetaan hyvinkin salonkikelpoisina, ja jopa muodikkaina vaihtoehtoina. Trendin leviämistä edesauttoi paljon televisio-ohjelmat, joissa matkusteltiin ja maisteltiin vieraiden maiden paikallisia, yksinkertaisia herkkuja.  Suomessa ollaan vielä kaukana merkityksestä, joka katukeittiöillä on maailmalla. Trendin ei kuitenkaan uskota olevan ohimenevä ilmiö Helsingissä, vaan se on tullut jäädäkseen.  Nykyajan kiireisessä elämänmenossa katukeittiöiden tarjoamat nopeat, mutta maukkaat annokset ovat löytäneet paikkansa. Myyntikojujen lisäksi katukuvassa näkee kiinteitä myyntipisteitä, joista pysähtyä maistelemaan monimuotoisia herkkuja. Tänä päivänä Helsingin kadut tarjoavat perinteisen suomalaisen grillitarjonnan lisäksi ruokavaihtoehtoja jokaisesta maanosasta. Tarjolla on muun muassa turkkilaista, japanilaista, vietnamilaista, jaavalaista, meksikolaista ja brasilialaista ruokakulttuuria. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, utelias kulkija löytää helposti internetistä mieleisensä vaihtoehdon, ja paikan sijainnin. Kiinteiden streetfood –pisteiden lisäksi kaduilla voi törmätä vohvelikärryihin, hodarifillareihin ja mitä mielikuvituksellisimpiin, erilaisia ruokia myyviin vaunuihin.

Helsinkiläisiä, kuten kaikkia muitakin suomalaisia katukeittiöpisteitä, leimaa yksi ulkomaalaisissa usein kummastusta aiheuttava piirre: alkoholittomuus. Suomen alkoholilakien tiukkuudesta ja lupien hankalasta saatavuudesta johtuen useimmat streetfood –myyjät tarjoavat ainoastaan alkoholittomia vaihtoehtoja virvoikkeeksi. Myös Suomalainen tapa yhdistää maito ruokailuhetkeen herättää takuuvarmasti turistissa hilpeyttä. Helsinki on tapahtumien suhteen vilkas kapunki. Siellä järjestetään myös useita streetfoodin ympärillä pyöriviä tapahtumia, joissa pääsee tutustumaan helposti eri maiden tyypillisiin ruokalajeihin. Usein näihin tapahtumiin on maksuton sisäänpääsy.

Vinkkejä Helsingin kulkijalle

  • Iso-Robalta löytyy legendaarinen Fafa’s , joka tarjoaa, falafelia, pitaleipiä, salaatteja ja paljon muuta. Se on saavuttanut niin vankan aseman helsinkiläisten kesken, että sen vierestä löytyvää Diana –puistoa kutsutaan Fafa’s –puistoksi.  
  • Helsingin Hietalahden kauppahallista löytyvä Fat Ramen on keskittynyt valmistamaan herkullisia japanilaisia ramen-keittoja, jotka ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.
  • Mielenkiintoinen löytö on myös Jänö, joka tarjoaa perinteisten ranskalaisten ja makkaraperunoiden lisäksi vegetaristeilta paljon kiitosta keränneitä kasvismakkaroita.
  • Helsingin keskusta ja Kalliosta löytyvät Döner Harjun streetfood -pisteet valmistavat kebabia, joka makunsa puolesta yltää Suomen parhaimmistoon. Oppia on käyty hakemassa aina Istanbulista ja Tel-Avivista saakka.
  • Kampin kauppakeskuksessa pääsee maistelemaan perinteisiä englantilaisia Fish&chips –annoksia. Kampin kauppakeskuksessa toimiva Fisu&Ranet valmistaa maukkaita annoksia perinteitä kunnioittaen ja laadukkaita raaka-aineita käyttäen. Paikka onkin löytänyt tiensä helsinkäisten vatsoihin. 

Sinun tehtäväksesi jää vain valita, millaisilla herkuilla haluaisit hemmotella itseäsi tänään.

Vinkkejä Helsingin kulkijalle