Yksi olennainen osa matkustelua on uusiin makuelämyksiin ja ruokakulttuureihin tutustuminen. Katukeittiöt tarjovat autenttisen kokemuksen siitä, miten paikalliset ovat tottuneet syömään arjessaan. Lisäksi street food on nopea ja edullinen tapa täyttää vatsa.

Katuruokatrendi on kovassa nousussa niin kotimaassamme kuin maailmallakin. Street food -konsepti perustuu vaivattomuteen ja ruoasta nauttimisen helppouteen. Yleensä ruoat ovat nautittavissa joko sormin tai pienen haarukan avulla. Katuruokakeittiöt tarjoavat mitä moninaisempia makuja ja tuoksuja – lähdetään luomaan vilkaisu, miltä katuruoka maistuu maailmalla!

Euroopan makuja

Euroopassa matkatessa makujen maailmasta löytyy miellyttäviä yllätyksiä, perinteisiä klassikkoja ja uusia tuttavuuksia. Reissun päällä ollessassi maista ainakin näitä katuruokia. Unkarin erikoisuus on làngos, paksuhko lettu, joka uppopaistetaan syntisen tiriseväksi ja meheväksi. Sen päälle voidaan laittaa täytteitä maun mukaan. Kaikkein tyypillisimmät täytteet ovat juusto, valkosipulivoi tai ranskankerma, mutta variantteja on lukemattomia. Jälkiruoaksi voit tilata letun vaikkapa makeana versiona hillon kera. Jos reissun jälkeen herkku jäi kummittelemaan mieleen, voit kokeilla valmistaa sitä kotonakin. Ranskan street food tarjoaa nälkäiselle suuria, ruokaisa lettuja eli crêpes. Lettu suolaisella täytteellä vie pikkunälän ja kielen mennessään. Makeanhimoon taas kaduilla samoilija voi tilata letun makealla täytteellä. Tämän ranskalaisempaa ei olekaan! Italian keittiö on maailmankuulu, eikä street food -tarjontakaan joudu häpeämään muiden maiden varjossa. Saapasmaassa kadunkulman kojuista ostetut lämpimät, mozzarella-juustoa tihkuvat pizzapalat saavat sydämen laulamaan onnesta. Erilaiset täytetyt paninit pitävät nälän loitolla pidempäänkin. Italian matkalla kannattaa ehdottomasti tutustua etukäteen kunkin alueen paikalliseen herkkuun, sillä maut vaihtelevat suurestikin alueiden välillä. Hyvä keino on kysyä paikallisilta vinkkejä – italialaiset ovat hyvin ylpeitä keittiöstään ja auttavat sinua mielellään! Balkanin maiden katukeittiökulttuuri on hyvin samankaltaista keskenään johtuen osittain maiden yhteisestä historiasta. Suuria alueen herkkuja ovat muun muassa pienet ćevapčići-makkarat. Ne ovat mausteisia, jauhelihasta tehtyjä puikuloita, jotka muistuttavat koostumukseltaan hieman kebabia. Ćevapčići -annokset ovat katukeittiön suosituimpia ruokia, ja myös useat paikalliset ravintolat ovat ottaneet ne listoilleen. Lisäksi Euroopassa matkatessa et voi ohittaa Hollannin perinteisiä ranskanperuna-annoksia majoneesin kera, berliiniläisiä currymakkaroita, ja Espanjan uppopaistettuja, makeita churro-pötköjä. Turkki kattaa matkailijan eteen suolaisia, täytettyjä börek-leivoksia ja Kreikan gyros-lihavartaat vetävät vertoja katuruokien kuninkaalle, kebabille.

Yhdysvallat – street foodin toivemaa

Yhdysvalloissa matkaava huomaa katuruokakulttuurin valtavan levinnäisyyden joka nurkalla kohoavista kojuista. Yhdysvaltojen street food ei ole kaikkein keveimmästä päästä, mutta kaduilla seikkaillessa ja reippaillessa olo pysyy mukavana. Katujen klassikko on suomalaisillekin oikein tuttu hodari, eli hot dog. Tämän höyryävän sämpylän väliin laitetaan makkaraa, sinappia, ketsuppia, sipulia ja hapankaalia. Maut suussa ovat brutaalin tyydyttäviä. Herkun saa mukaansa parilla dollarilla. Mehevät hampurilaiset ovat toinen ikuinen suosikki. Yhdysvaltojen suuret kaupungit ovat erittäin kansainvälisiä. Tämä näkyy myös katukeittiöiden tarjonnassa. Saatavilla on helposti syötävää sormiruokaa lähes mistä tahansa maailman osasta.

Yhdysvallat – street foodin toivemaa

Aasian katukeittiö yllättää monipuolisuudellaan

Aasian maissa katukeittiöllä on aivan erityinen asema paikallisten arjessa. Street food on yleinen tapa nauttia työlounas ja illallinen ystävien tai perheen kanssa. Katukeittiöiden tarjoamat annokset ovat värikkäitä ja herkullisia, ja tarjolla on myös paljon terveellisiä vaihtoehtoja. Kaupungeista löytyy katuja, jotka ovat omistettu vain ja ainoastaan street food -kojuille. Annokset ovat todella edullisia – usein kotona kokkaaminen tulee hintavammaksi kuin ulkona syöminen. Lämpimät lihavartaat kutsuvat upottamaan hampaansa herkullisesti maustettuun pehmeään porsaan- tai kananlihaan. Nuudeliannokset koreilevat vihannes- ja itukuorrotuksilla. Keitot höyryävät ja levittävät huumaavaa tuoksua ympäristöön. Vihanneksilla tai lihalla täytetyt taikinanyytit pullistelevat viettelevästi.

Rohkeille ja ennakkoluulottomille löytyy todella eksoottisia vaihtoehtoja kokeiltavaksi. Miltäpä kuulostaisi haukata paistettua skorpionia? Voit maistella halutessasi myös lampaan kiveksiä, käärmeitä, heinäsirkkoja tai hämähäkkejä!