Katuruoka on nopea tapa syödä silloin, kun nälkä yllättää, mutta ei ole aikaa käydä ravintolassa. Jos mietitään katuruuan määritelmää, on se nykyään häilyväisempi kuin ennen. Sen periaate on kuitenkin se, että katuruoka tulee pystyä syömään missä vain, vaikka seisten ja lisäksi ateria syödään yleensä heti. Katuruuan syöminen ei vaadi ravintolapöytää ja kaikki annokseen kuuluva sisältyy samaan leipään, kippoon tai muuhun astiaan. Ja vaikka katuruoka-sanassa onkin sana “katu”, voi ravintola silti sijaita sisätiloissa. Niitä on siis olemassa sekä katukojuja että sisätiloissa olevia ravintoloita, jotka myyvät sekä mukaanotettavaa katuruokaa että sisällä syötäviä annoksia. Pääasiassa kuitenkin hyvä ruoka. Katuruoka on muuttunut paljon viime vuosien aikana ja saatavilla on paljon muutakin kuin vain tavanomaisia hampurilaisia tai kebabia. Katuruoka voi nykyään ollakin lähes mitä vain. Raaka-aineina voidaan käyttää laadukkaita lihoja, pihvejä tai jopa tuntikausia kypsennettyä pulled porkia. Katsotaan, millaista katuruokaa skandinavian maissa on mahdollista ostaa.

Katuruoka Suomessa

Suomessa on ollut katuruokaa vasta vähän aikaa, kun muualla maailmassa sitä on tarjottu jo jopa satojen vuosien ajan. Suomalaista katuruokaa kehitetään koko ajan monipuolisemmaksi ja katuruokana myydään paljon enemmän kuin pelkkiä tylsiä hodareita tai rasvaisia lihapiirakoita. Helsingin Kampissa toimiva Street Gastro tarjoaa asiakkailleen monipuolista ruokaa ja tylsät, tavanomaiset ja epäterveelliset katuruuat on jätetty ruokalistalta pois. Yritys toimi alunperin kadulla, mutta sen suosio ylitti kaikki odotukset ja tuli tarvetta sisätiloille. Tämä toteutui vuonna 2016, kun ravintola avasi ovensa Kampissa. Suosio on säilynyt. Street Gastron tarjoamat ruuat voi joko syödä paikan päällä tai mukana menossa. Ruuissa on käytetty laadukkaita ainesosia ja niiden makuun on satsattu. Aterioista huomaa, että tarkoitus on tarjota herkullista ja laadukasta ruokaa yleensä rasvaisen ja epäterveellisen pikaruuan sijaan. Ruuat on helppo syödä missä tahansa. Ravintolasta on mahdollista tilata ruokaa myös kotiin.

Nakkikioskit

Nakkikioskit ovat tavanomainen tapa tarjota nopeasti syötävää ruokaa. Annokset kasataan tilauksen jälkeen ja ruoka syödään heti. Näin jokainen annos on tuore eivätkä esimerkiksi hampurilaiset ole seisseet vitriinissä tuntikausia. Nakkikioskien eli snägäreiden ateriatarjonta rajoittuu usein hampurilaisiin, makkaraperunoihin ja lihapiirakoihin. Monilla on valikoimassaan myös erilaisia pihvejä, mutta tämä riippuu aivan paikasta. Moni kaipaa nakkikioskien rasvaisen tarjonnan lisäksi muutakin. Moni nakkikioskin myyjä kuuleekin silloin tällöin kysymyksen “löytyykö terveellisempää ruokaa?”. Valitettavasti nakkikioskit eivät yleensä juuri myy terveellisiä ruokia, vaikka listalta saattaakin löytyä jonkinlaisia salaatteja.

Makkaraperunoihin ja lihapiirakoihin

Katuruoka muissa maissa

Skandinaavinen katuruoka maistuu pohjoismaiden asukkaille. Esimerkiksi Tanskasta löytyy runsaasti hyvää katuruokaa tarjoavia ravintoloita. Ihmiset ostavat paljon nopeasti saatavia ruokalajeja ja näistä yksi on smorrebrod. Se on leipä, jonka päälliset ovat pääosassa. Itseasiassa päällisiä on enemmän kuin itse leipää. Tämä runsastäytteinen leipä ei suinkaan ole tanskalaisten ainoa pikaruoka, vaan katuruokaan satsataan täällälkin.

smorrebrod

Kööpenhaminassa katuruokaa voi käydä maistamassa esimerkiksi Rebel Foodin ruokarekasta. Rekan ruuat eivät ole pelkästään tanskalaisia, vaan valikoimasta löytyy ruokia ympäri maailman. Ja kuten rekat yleensä, tämäkään rekka ei paikallaan pysy, vaan se liikkuu paikasta toiseen. Aikataulun voi kurkata Rebel Foodin Facebook-sivuilta. Ruotsissakaan ei tarvitse nälkäisenä kulkea, sillä siellä nopeasti valmistuvaa katuruokaa saa ostettua joka kaupungista. Esimerkiksi Malmössä toimiva Nordic Street Food tarjoaa herkullista ruokaa kaikille nälkäisille. Kyseessä on ruokarekka, joka kulkee erilaisissa tapahtumissa, kuten festivaaleissa. Rekasta saa ostettua tuoreista aineksista valmistettuja ruokia ja myynnissä on jopa tuoreita kasviksia niitä haluaville.