Meillä on tapana sanoa nopeaa katuruokaa epäterveelliseksi roskaruoaksi. Ajat kuitenkin muuttuvat, ja aikojen kanssa muuttuu myös ruoka sekä meidän käsityksemme siitä. Tällainen kohtalo koskee katuruokaa muiden ruokien rinnalla, ja itse asiassa katuruokissa muutoksen huomaa helpommin ja nopeammin. Tänä päivänä katuruokakioskit koko ajan vain kasvattavat suosiotaan, ja niistä saa erittäin monipuolista ruokaa. Mitä tämä tarkoittaa?

Yrittäjälle On Tekemistä

Nopeaa katuruokaa voi valmistaa monella tavalla. Sitä voidaan esivalmistaa ja lämmittää tai paistaa kioskissa, tai sitä voidaan tehdä kioskissa ihan alusta asti. Tunnetuimpia katuruokia koko maailmassa lienee erilaiset rullakebabit tai shawarmat, joiden juuret ulottuvat Aasiaan, missä näitä ruokia tehdään alkuperäisillä resepteillä. Meillä Euroopassa ja muualla maailmassa shawarman tai rullakebabin resepti poikkeaa aina muiden maiden ja mantereiden resepteistä, ja monipuolisuutta riittää. Yhdessä maassa olen nähnyt sellaisiakin shawarmia, joissa leipä värjätään ruokavärillä sen mukaan, mitä aineksia laitetaan sisään: nautaa, kanaa, kalaa tai vaikka pelkkiä vihanneksia. Aika originaalia, vai mitä?

Nopeaa katuruokaa

Nyt on hyvä aika aloittaa katuruokabisnes, jos siltä tuntuu. Pääasia on se, että yrityksen ajatuksessa olisi jotain erikoista – ja nykypäivän ruoan monipuolisuus avaa täysin uskomattoman määrän mahdollisuuksia katuruokayrittäjille. Muotiin tulee vegaaniruokia, Suomesta löytyy yllättävä määrä karppaajia, jotka eivät käytä hiilihydraatteja ravinnossaan melkein lainkaan, jotkut ihmiset suosivat vain höyryllä valmistettuja ruokia, jotkut syövät pelkkiä keittoja tai hedelmiä… Varsinkin jos puhutaan pääkaupungista, missä porukkaa asuu paljon, tulevan katuruokayrittäjän ei tarvitse pelätä liian tiukkoja rajoituksia omassa ruokalistassaan: porukkaa tulee kuitenkin, sillä meillä sitä monipuolista porukkaa on paljon. Jotkut haluavat maistaa uusia ruokia, kun taas joillekin tällaiset erikoisemmat ruoat ovat heidän päivittäisen dieetin a ja å. Muistan, kun itse noudatin erittäin matalahiilihydraattista ruokavaliota eli karppasin, ja voi mitä vaikeuksia oli koko ajan kaduilla, kun piti äkkiä syödä jotain! Nälän iskiessä karppaaja joutuu menemään kauppaan ostamaan vaikka juustoa tai vähän pähkinöitä, mutta monipuolisimmillaan karppaajan ruokavalio on kuitenkin yleensä vain kotona. Muualla karppaajalle sopivia ruokia ei yksinkertaisesti tehdä: missä olet nähnyt karppaajan leipää tai keittoa? Sitä minäkin.Katuruoasta on tulossa entistä kovempi trendi, sillä ihmiset keskittyvät nyt erittäin paljon ajan säästöön. Toisaalta, ihmisten ruokavaliot tulevat koko ajan monipuolisemmiksi, kun ihmisiä katsotaan yhtenäisenä massana, ja erikoisemmiksi, kun jokaisen ihmisen ruokavaliota katsotaan erikseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka ihmiselle pitäisi olla olemassa oma katuruokakioski – ei siis kirjaimellisesti, mutta esimerkkinä. Tietyt ihmisryhmät suosivat tiettyjä ruokavalioita. Näin ollen sekä perinteiset shawarma-kioskit että erikoisemmat höyry-, kala-, vegaani- ja muut ruokapaikat tulevat varmasti olemaan haluttuja.

Katuruoasta

Vegaaneille olisi ilouutinen, jos kaikkialla olisi kasviskioskeja. Niistä voisi saada vaikka hedelmäsalaatteja, joita myydään nyt paljon sekä Euroopassa että molemmissa Amerikoissa; tavallisia kivaan muotoon leikattuja kasviksia tai erittäin suosittuja smoothie-juomia. Karppaajat voisivat unohtaa joka illan tuskan, kun he joutuvat laittamaan ruokaa huomiselle jo illalla ja lounas kulkee aina mukaan töihin, sillä töissä ei ole mahdollisuutta saada karppaajan ruokavalioon sopivaa ruokaa. Kasvissyöjillekin voisi olla ihan omia paikkoja eikä vain erillisiä palstoja perinteisten ravintoloiden ruokalistoilla. Katuruoasta voidaan siis saada sekä monipuolinen että terveellinen, ja kun maailma kehittyy aina yrittäjien avulla, meillä on nyt jokaisella hienoja mahdollisuuksia aloittaa uusi ruokabisnes – omilla säännöillä, erikoisemmilla ruokavalioilla ja yrittäjälle itselleen sopivalla filosofialla. Katuruoan pitäisi olla yhtä monipuolisen kuin kauppatiskin, mistä saa ruoka-aineksia mihin tahansa ruokavalioon.