Meksikossa on yksi Latinalaisen Amerikan kattavimmista katulastukulttuureista, ja Forbes nimesi Meksikon kaupungin yhtenä maailman johtavimmista kaupungeista, joissa syödään kadulla.

Meksikolaisessa espanjalaisessa kaduilla ja myyntilaaduissa valmistetuissa pikaruokalajeissa kutsutaan antojitosiksi (kirjaimellisesti “pikku himoja”), koska ne ovat tyypillisesti ruokia, joita ei syödä virallisena ateriana, etenkään ei päivän pääruokana, jota tarjoillaan puolivälissä iltapäivällä. Poikkeuksia on kuitenkin. Katuruokia on helposti löydettävissä varhain aamulla ja sitten illalla ja myöhään illalla. Ne ovat vähemmän saatavilla, etenkin Meksikon ulkopuolella, keskellä iltapäivällä. Suurin osa tästä ruoasta perustuu maissituotteisiin. Niitä löytyy myös kadunmarkkinoilta, joita kutsutaan “mercado sobre ruedas” tai Mexico Cityn ja lähialueiden tianguisiksi. Yksi huomattava tianguis ruoka löytyy keskellä keskipitkällä naapurustossa Colonia Nápoles, joka yleensä lienee sunnuntaina. Muut alueet Meksikon kaupungissa ovat San Pedro de los Pinos kaduilla sijaitsevat markkinat, Mercado San Juan Arcos de Belen, Calle López historiallisessa keskustassa ja Mercado de Antojitos (“street food market”) Coyoacánissa. Meksikon matkailijat välttävät usein kadunruokaa koska huolissaan puhtaudesta ja terveydestä. Tämän seurauksena he menettävät suuren osan Meksikon keittiön parhaista ominaisuuksista -katuruoat. Yksi turvallisuutta osoittava indikaattori on tungostapa. Paikalliset tietävät, mikä on hyvää, ja ruoan suosio osoitetaan sillä, että istumapaikkoja ei ole. On myös parempi, jos kokki ei vastaanottaa samaan aikaan rahaa.

Levinneisyys

Latinalaisessa Amerikassa Meksiko on yksi kattavimmista katuruokakulttuureista. Noin 43 prosenttia väestöstä uskoo, että se ei ole haitallista ja noin 58 prosenttia syö kaduilla vähintään kerran viikossa. Unescon nimeämät meksikolaiset katuruoat ovat ihmiskunnan kulttuuriperintö, ja Forbes nimesi Mexico City yksi maailman kymmenen suurimman kaupunkikulttuurin kaupunkiksi. Katu- ja markkinaruoka on vaikuttanut merkittävästi Meksikon haute-keittiöön, jossa on runsaasti ravintoloita, jotka palvelevat monia samoja elintarvikkeita kuin kaduilla, joskus muokattuina ja joskus ei. Se vaikuttaa myös ulkomailla, erityisesti Yhdysvalloissa, jossa Houston-kokki Hugo Ortega ja Chicagon kokki Rick Bayless tarjoavat molemmat Meksikon katuruokia. Kokit tulevat Meksikoon tutkimaan paikallisia ruokia, koska meksikolaista ruokaa yleensä arvostetaan. Tämä sisältää kadunruokia. [9] Yhdysvalloissa meksikolaistyyliset katuruokaa löytyvät pienistä vastapalvelupalvelujen ravintoloista, ja vaadittu ruokalaji ylittää Tex-Mexin Meksikon alueellisiin katuruokiin.

Tacot

Diccionario de la Lengua Españolan kustantajan Real Academia Españolan mukaan sana “taco” kuvaa tyypillistä meksikolaista ruokaa, joka on kierrettyä ruokaa maissin tortilloin. Espanjalainen sana ”taco” meinaa espanjalaista innovaatiota. On antropologista näyttöä siitä, että Meksikonlahden järven alueella asuvat alkuperäiskansalaiset perinteisesti söivät pieniä kaloja sisältäviä tacoita. Espanjan valloittajien kirjoittaessa Bernal Díaz del Castillo dokumentoi ensimmäisen eurooppalaisen taco-juhlan, aterian, jonka Hernán Cortés järjesti Coyoacánin kapteenien puolesta. Tacot ovat meksikolaisen katuruoan kohokohta. Rehellisesti ottaen, voidaan kääriä kaikkea tortilloihin ja kutsua sitä tacoiksi, mutta yleensä täytteenä on lihaa, ja kokeilunhaluiset voivat valita mielenkiintoisemmista eläinosista, kuten aivot, silmät, kielet – meksikolaiset eivät pelkää. Mutta kasvissyöjille löytyy myös joitakin taco-täytteitä, jotka houkuttelevat heitä, olipa se sieni, peruna, pavut tai juusto. Tacos al pastor on erittäin suosittu: ne valmistetaan marinoidusta sianlihasta.

Tacot

Elotes

Monet Meksikon katuelintarvikkeet ovat maissipohjaisia, mutta yleensä ne on valmistettu massasta, nixtamalisoidusta maissijauhosta, josta tortilloja, tamaleja ja muita elintarvikkeita tehdään. Elotes ja esquites, toisaalta, tehdään pelkästään maissista, vaikka tavallisesti ei ole sitä makeata maissia, josta monet olettavat. Elotes on majoneesi, murskaantunut queso fresco, chile jauhe ja lime mehu peitetyt maissipähkinät, jotka tarjoillaan puualustalla. Esquitteillä on kaikki samat ainesosat, mutta ne tarjoillaan eräänlaisena keittona, muut ainesosat pannaan liemeen antamaan makua.