Euroopassa järjestetään joka vuosi huikeita katuruokafestivaaleja. Niissä ruuantarjoajat kerääntyvät kaduille myymään – mitäs muutakaan kuin ruokaa.

Street food eli katuruoka on yksi ruokailun muoto, jota nimensä mukaisesti valmistetaan ja nautitaan kadulla. Asiakkaan ei tarvitse siis siirtyä ravintolaan sisätiloihin, vaan ruuanvalmistus tapahtuu ulkona kadulla ja voit katsella vaikka vierestä, kuinka ruokasi valmistuu. Tunnelma on ystävällinen ja ihmiset ovat joka puolelta tulleet katuruuan perässä festivaaleille. Ympärillä näkyy iloisia kasvoja ja ihmiset nauttivat olostaan. Katuruokafestivaali on hyvä tapa maistaa uutta. Muualla et pääse maistelemaan eri maiden ruokalajeja, joten katuruokafestivaalit on aivan loistava idea, jonka avulla voidaan tuoda eri maiden ruuat yhteen paikkaan.

Eri maiden katuruokafestivaalit

TV:stä tutun Jamie Oliverin perustama The Big Feastival järjestetään Iso-Britannian Cotswoldissa, tapahtuman toisen perustajan, juustontekijä Alex Jamesin, mailla. Tarjolla on runsaasti erilaisia ruokia, kuten grillilihaa, mereneläviä, hampurilaisia ja paljon muuta. Ruoka on tietysti erinomaista, mutta sen lisäksi asiakkaita viihdyttää livemusiikki. Esiintyjät ovat maailmanluokan muusikoita. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus katsella TV-kokkien järjestämiä opettavia live-kokkausesityksiä. Täällä kannattaa ehdottomasti käydä, mikäli olet matkustamassa Englantiin juuri festivaalin aikana. Pariisissa järjestettävän katuruokafestivaali on nimeltään Le Food Market. Festivaalin aikana kadulle kerääntyvät suurimmaksi osaksi jo kadulla muutenkin olevat ravintolat, mutta tämä on asiakkaille helpompaa, sillä myynti tapahtuu suoraan ulkona ja hinta on alhaisempi pois jätettävien lisämaksujen vuoksi, jotka muuten perittäisiin sisällä ravintolassa. Mukana myös paljon muita herkkuja, joten herkut eivät lopu kesken!

Espanja on suosittu matkakohde myös suomalaisten keskuudessa. Mikäli satut paikalle juuri O Grove Seafood Festivalin aikaan, on sinulla onni myötä. Tämä festivaali on nimittäin täynnä ihania Atlantin valtameren herkkuja. Tarjonta on erittäin runsas ja myytävänä on mm. ostereita, rapuja, kampasimpukota ja kaikkea muuta, mitä kuvitella saattaa. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1963 lähtien. Sinne odotetaan jopa 200 000 hengen yleisö eli kyseessä on todella suuri ja suosittu tapahtuma. Se järjestetään joka lokakuussa ja se onkin juuri ihanteellinen kuukausi käydä Espanjassa Suomen sään muuttuessa kylmemmäksi ja sateiseksi. Käy maistamassa huippukokkien ruokia, nauttien samalla folk-musiikista tässä kalastuksen ja turismin sujuvasti yhdistävässä tapahtumassa. Tukholman Hornstulls Market pidetään joka vuosi ja se kestää huhtikuusta syyskuun loppuun saakka. Joka viikonloppu paikalle kerätään mitä erilaisempia ruokamyyjiä ja niitä tuleekin paikalle rekoittain. Myynnissä on ruokaa eri maista laidasta laitaan. Myytävänä on myös esineitä, kuten koruja, käsitöitä, taidetta ja huonekaluja. Tapahtuma on erittäin suosittu ja se kerääkin alueen täyteen ihmisiä. Suomalaisten on kohtuullisen helppo päästä Ruotsiin hyvien yhteyksien ansiosta. Laivoja liikkuu jatkuvasti eikä laivalippu ole kallis. Myös Berliinissä järjestetään katuruokafestivaaleja. Bite Clubin järjestämällä festivaalilla pääsee maistamaan makuja, joita ei löydy mistään muualta. Kokoon on kerätty alan huippuammattilaiset, jotka valmistavat mitä herkullisempia ruokia kaikkien maisteltavaksi. Tarkoitus on luoda ihmisille unohtumaton, makuhermoja kutkutteleva kokemus. Kööpenhaminan Paper Island Market järjestetään sataman itäpuolella, Oopperan lähistöllä. Käy maistamassa ankanrasvassa paistettuja sipsejä tai herkullista suklaamousse-juustokakkua. Tarjonta on laaja ja jokainen löytää näiltä festivaaleilta varmasti itselle sopivan annoksen tai useammankin. Tarjolla on afrikkalaista, intialaista, hampurilaisia, grilliruokaa, kalaa ja paljon muuta. Katuruokafestivaalit on täydellinen vaihtoehto välillä tylsäksikin käyvälle kotiruoalle. Lapsiperheiden kannattaa käydä paikalla päivällä, jolloin alkoholin nauttiminen ei ole vielä alkanut.

Eri maiden katuruokafestivaalit

Lisäksi Euroopassa järjestetään monia muitakin katuruokafestivaaleja. Löydät niistä tietoa Internetistä. Mikäli aiot matkustaa johonkin Euroopan kaupunkiin, kannattaa ottaa selvää, onko festivaalia juuri silloin meneillään. Niissä kannattaa nimittäin käydä piipahtamassa! Lue festivaaleista lisää täältä.