Jos olet matkustanut ulkomailla, et varmasti ole välttynyt törmäämästä melkein joka kadunkulmassa street food -kojuihin tai -kärryihin. Katuruoka onkin ollut esimerkiksi Kaukoidässä olemassa jo vuosisatoja ja on aivan normaali, jokapäiväinen asia useimmille ihmisille siellä. Tai New Yorkissa käydessä jonkinlaisia hot dog -kärryjä löytyy jokaisesta kadunkulmasta. Erään tutkimuksen mukaan jopa 2,5 miljardia ihmistä ympäri maailman syö katuruokaa joka päivä! Eikä ihme; onhan katuruoka huomattavasti halvempaa kuin vaikkapa ravintolassa syöminen, ja toisaalta kuuluu kulttuuriin monessa maassa.

Katuruoan hyviä puolia ovat varmasti ensinnäkin se, että ruoka on aina tuoretta, juuri valmistettua, ja että sen saa nopeasti, heti kun nälkä alkaa vatsassa kurnia. Myöskin se että voi nauttia todella monista erilaisista mauista ja että annos kootaan varta vasten juuri sinulle on omiaan nostattamaan katuruoan suosiota ennestään. Se onkin yksi suurimmista ruokatrendeistä nykypäivänä, ja on totta kai kovaa vauhtia valloittamassa myös suomalaisten sydämet.

Suomen ruokakulttuuri kohtaa kansainvälisyyden

Katuruoka on tosiaan Suomessa suhteellinen nuori ilmiö verrattuna muuhun maailmaan, ja ehkä siksikin näihin päiviin asti on enimmäkseen otettu vaikutteita suuresta maailmasta. Trendit on tuotu usein Amerikoista, Välimereltä tai Kauko- ja Lähi-Idästä, ja tutuiksi ovatkin tulleet esimerkiksi chipotle, ras el hanout ja sriracha. Ja kukapa ei olisi kuullut pulled porkista? Suomessa on leivinuuneissa haudutettu sianlihaa ylikypsäksi vuosikymmenet, ellei vuosisadat, mutta vasta kun revimme sen nykytrendin mukaan rihmamaisiksi suikaleiksi, laitamme päälle barbeque-kastiketta ja kutsumme sitä pulled porkiksi, tunnemme olevamme tämän villityksen aallonharjalla.

piirakka

Onkin ehkä aika alkaa tehdä jotain omanlaista katuruokaa, jossa suomalaiset perinteet ovat pääosassa, ja mukavana ripauksena käytetään maailmalta tulevia tuoreita ideoita. Miten olisi vaikka karjalanpiirakka, jota saisi erilaisilla päällysteillä? Tai pitaleivän tyyppinen leipätasku, joka täytetäänkin karjalanpaistilla tai muikuilla ja lisätään maistuvat kastikkeet ja majoneesit? Tässä on juuri katuruoan viehätys: mahdollisuudet ovat loputtomat. Ruoka voi olla kuumaa tai kylmää, se voi olla maistelupala tai todella suuri nälänkarkoittaja ja siinä voi olla raaka-aineina melkein mitä tahansa.

Joku voisi sanoa, että onhan meillä perinteiset grillit ja nakkikioskit, jotka ovat ruokkineet nälkäisiä suomalaisia iät ja ajat, usein pikkutunneille saakka auki olevina. Ja tottahan tämä on sitä katuruokaa myös. Aika monen baarikärpäsen tai urheilutapahtumaa seuraamassa olleen illan on pelastanut nakkimuki tai porilainen kaikilla mausteilla, ja vatsa täynnä on ollut mukava suunnistaa omaan kotiin nukkumaan. Eivätkä “snägärit” ole varmaan minnekään katoamassakaan. Usein vain tällainen nakkikioskin mättöruoka on turhan suolaista ja rasvaista. Joskus voisikin ajatella kokeilevansa tehdä ihan kotona erilaisia katuruokia, ja näihin löytyy esimerkiksi netistä valtavasti reseptejä.

Ruokatapahtumat

Suomessakin on viime vuosina innostuttu järjestämään erilaisia ruokatapahtumia, joissa katukeittiöiden antimet näyttelevät suurta osaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Helsingissä järjestettävä Maailma kylässä -festivaalit, joka on monipuoliselle, kansainväliselle ruoalle pyhitetty tapahtuma Kaisaniemen puistossa. Ja tietysti erilaisten kesätapahtumien yhteydessä on myös katuruokaa tarjolla. Näin länsisuomalaisena tulee ensimmäisenä mieleen Pori Jazz, jossa tänäkin vuonna festivaalialueella oli toinen toistaan eksoottisempia ruoka-annoksia tarjolla eikä varmasti tarvinnut valitella nälkäiseksi jäämistä. Rauman Kanaalinrannassa on myös joka vuosi globaali tunnelma, kun lukuisat katukeittiöt avaavat ovensa kansainvälisillä suurmarkkinoilla. Joukosta löytyy niin italialaisen, thaimaalaisen kuin saksalaisenkin keittiön makuja, sekä paljon muitakin.

Katuruokakulttuurin vyöryessä Suomeen ovat myös erilaiset kansainväliset ketjut rantautuneet meille. Näistä meksikolainen Cholo tarjoaa, mitäpä muutakaan, burritoja, ja Fafa’s maistuvia falafeleja. Suomalaista väriä tuo katukeittiökulttuuriin varta vasten meitä miellyttäviä makuja tarjoava EWÄS. Jos olet kyllästynyt iänikuisiin nakit ja muusi -tyyppisiin ratkaisuihin, kannattaa varmasti käydä tutustumassa näihin ja muutenkin kaikkiin ruokakojuihin ja -kärryihin mitä erilaisista tapahtumista todellakin löytyy joka lähtöön. Näin saamme maahamme aina vain rikkaampaa ruokakulttuuria, joissa voidaan yhdistellä koti-Suomemme raikkaita, puhtaita makuja ja muun maailman eksoottisempia, makunystyröitä hiveleviä raaka-aineita.