Ranskalainen keittiö ja ranskalaiset huippukokit ovat olleet jo pitkään kuuluisia ja suorastaan oma käsitteensä ruokamaailmassa, ja Ranskassa ruokakulttuuri on aina ollut hyvin merkittävässä asemassa. Mutta kun mennään katuruokakulttuurin puolelle, siinä Ranskassa on oltu vielä hieman lapsenkengissä. Vaikka street food -tyyppistä, nopeaa ja maistuvaa ruokaa onkin tarjolla, niitä ei useinkaan syödä kirjaimellisesti kadulla tai oteta take away -tyyliin mukaan, vaan nautitaan sisällä ravintoloissa. Tämäkin on tietysti muuttumassa vähitellen yhdenmukaisemmaksi muiden maiden katuruokakulttuurin kanssa, sillä uudet sukupolvet tuovat sitäkin esiin perinteisemmän ruokailun rinnalle. Ranskassahan vierastettiin aluksi katuruokaa jyrkkien säännöksien ja roskaruokainvaasion pelossa, mutta aivan viime vuosina tilanne on muuttunut sen kannalta vähä vähältä suvaitsevaisemmaksi. Jälkiruokia toki ranskalaisetkin ottavat usein mukaan, ja ranskalaiset jälkiruoathan ovat tunnetusti herkullisia. Kuuluisimpia ranskalaisia jälkiruokia, joita voi ottaa mukaansa ja syödä katuruoan tyyppisesti, ovat marenkileivokset eli macaronit ja täytetyt lätyt, eli crêpet. Herkuilla täytetyt crêpet voi helposti ottaa mukaansa lättykahvilasta, ja macaroneja löytyy leipomoista tai ihan kaupan leivososastolta, mistä ne saakin halvemmalla kuin vaikkapa Laduréen tiskiltä. Mutta lähdetään seuraavaksi katsomaan mitä katuruokaa esimerkiksi Pariisissa on oikein tarjolla.

Voileipiä ja patonkia

Kuten jo mainittiin, jos haluaa syödä Pariisissa katuruokaa, mutta istua siististi pöydän ääressä sisätiloissa, löytyy tällaisia ravintoloita paljonkin, ja valinnanvaraa on aasialaisesta brasilialaisen kautta myös ihan ranskalaisen keittiön tuotoksiin. Mutta kun haluaa autenttista street foodia, kunnon katuruokaa, on muutamia paikkoja, joita jopa amerikkalaiset turistit ovat hehkuttaneet, ja se kertoo jo paljon! Aloitetaan Chez Alinesta, josta saa klassisista klassisinta ranskalaista katuruokaa, nimittäin patonkivoileipää kinkku- ja voitäytteellä. Täällä tämä herkku tehdään parhaista mahdollisista aineksista, rapean mehevästä patongista, normandialaisen tilan tuottamasta voista, ja suussa sulavasta kinkusta, joka tehdään tuoreesta, päivittäin Bretagnesta tuotetusta porsaanlihasta. Tässä on katuruoka, jonka pariisilainenkin hyväksyy! Seuraavaksi mennään Montmartren pohjoisrinteeseen, missä sijaitsee Arepasat Bululu, maukkaiden arepojen koti. Arepat ovat pita-tyyppisiä maissileipiä, joiden sisään laitetaan kanaa, naudanlihaa tai vihanneksia, ja maun mukaan vaikkapa tuoretta avokadoa, makeita jauhobanaaneja tai ruskeita papuja. 9 euron lounaspakettiin kuuluu myös rapeita jauhobanaanisipsejä, papusoppaa ja guacamolea, joten vatsa tulee melko varmasti täyteen. Entäpä miltäpä kuulostaisi Frenchie to Go’n kuumat suolalihavoileivät, nyhtöpossu, kotitekoiset ranskanperunat ja kyytipojaksi jääkylmää pienpanimo-olutta? Nämä herkut voidaan ahmaista joko paikan päällä tai ottaa mukaan. Jos taas unelmoit täydellisestä grillatusta juustoleivästä, on aika mennä Mabel’iin ja valita minkä täytteen otat rapean paahtoleivän sisälle: tonnikalaa, suolalihaa, nyhtöpossua vai klassista cheddaria. Ruokanautinnon täydentää täyteläinen tomaattikeitto.

Burgereita, tacoja ja wrappeja

Vaikka Pariisissa voidaan joissain paikoissa kutsua hampurilaiseksi tai burgeriksi kahden kuivan sämpylän väliin laitettua hieman kyseenalaista lihapalaa, ja kyniä siitä

suhteettoman kova hinta, löytyy onneksi paikka, josta saa kunnollisia, mehukkaita burgereita. Kyseessä on aito, alkuperäinen pariisilainen ruoka-auto nimeltä Le Camion qui Fume, eli “savuava kuorma-auto”. Pidä varasi ja ole ajoissa jonossa, muuten mehukas, sulaa sveitsiläistä juustoa tihkuva, sipulirenkailla höystetty hampurilainen menee ohi suun. Cantine Californiassa tarjolla on myös burgereita sekä tacoja, nimensä mukaisesti pienellä kalifornianmeksikolaisella tvistillä: homejuustohampurilaisia, tacos carnitas, eli tacoja hitaasti kypsytetyllä possunlihalla sekä kanatacoja kotitekoisen chipotle-kastikkeen kera. Tämän kanttiinin ohi ei kovin helpolla pääse! Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, esittelemme hieman hippimäisen ruoka-auton, Épices & love’n, jossa tarjoillaan kotitekoisia intialaisia dosas-wrappeja, täytteinä perunaa, sipulia ja mausteita, ja päällimmäisenä kirpeää chutney-kastiketta ja maustekurkkuja. Kun nämä herkut vielä tarjotaan Peugeot V9 -pakettiautosta, on tunnelma taattu! Joten voimme hyvillä mielin todeta, että jos matkan suuntana on Ranska ja Pariisi, voi huoletta herkutella paitsi hienoissa ravintoloissa, myös maittavan katuruoan parissa.