Katuruoka on valmisruokaa tai juomaa, jonka myyjä tai myyjä myy kadulla tai muussa julkisessa paikassa, kuten markkinoilla tai messuilla.

Sitä myydään usein kannettavasta elintarvikekopista, elintarvikekärrystä tai elintarvikekuorma-aineesta, ja se on tarkoitettu välittömään kulutukseen. Jotkut kadunruoat ovat alueellisia, mutta monet ovat levinneet alkuperäalueensa ulkopuolelle. Useimmat kadunruoat luokitellaan sekä sormenruokiksi että pikaruokaksi, ja ne ovat keskimäärin halvempia kuin ravintolaruokaa. Elintarvike- ja maatalousjärjestön vuonna 2007 tekemän tutkimuksen mukaan 2,5 miljardia ihmistä syö päivittäistä katuruokaa. Nykyään ihmiset voivat ostaa kadunruokaa useista syistä, kuten mukavuudesta, saada herkullista ruokaa kohtuulliseen hintaan yhteiskunnassa, kokeilla etnisiä ruokia tai nostalgiaa.

Historia

Pienet paistetut kalat olivat antiikin Kreikassa katuruokaa, mutta Theophrastus piti kadutuotteiden tapaa vähän. Pompejin louhinnan aikana havaittiin todisteita suuresta määrästä ruoka-alan myyjiä. Kadunruokaa kuluttivat laajasti muinaisen Rooman köyhät kaupunkilaiset, joiden asuntokoteissa ei ollut uuneja tai tulisijoja. Täällä leipää ja viljatahaa sisältävä kananmarjan keitto olivat tavallisia aterioita. Muinaisessa Kiinassa katuruokaa käsiteltiin yleensä köyhille, mutta varakkaat asukkaat lähettivät palvelijoita ostamaan katuruokaa ja palauttamaan sen syömään kotonaan.

Matkaileva Florentine ilmoitti 14. vuosisadan lopulla, että Kairossa ihmiset tuovat raakamateriaalista valmistettuja piknikliinoja, jotka levisivät kaduilla ja istuivat, kun he söivät ateriansa karitsan kebabista, riisistä ja frittereistä, jotka he olivat ostaneet kadun myyjiltä. Renaissance-Turkissa monissa risteyksissä oli myyjiä, jotka myivät “tuoksuvia kuumaa lihaa”, mukaan lukien kanan ja karitsan, joka oli sylkeä paahdettua. Vuonna 1502 ottomaanien Turkista tuli ensimmäinen maa, jossa säädettiin ja standardisoitiin katuruokaa.

Aztecin kauppapaikoilla oli myyjiä, jotka myivät atolli-juomia (“maissin taikinasta valmistettua kammioa”), lähes 50 tamales-tyyppiä (ainesosat, jotka vaihtelivat kalkkunan, kanin, gopherin, sammakon ja kalan lihasta hedelmiin, muniin ja maissiin) kukat), sekä hyönteiset ja haudut.  Espanjan kolonisaatio toi Euroopan elintarvikevarastot, kuten vehnän, sokeriruokon ja karjan, Peruun, mutta useimmat yleisö jatkoivat pääasiassa ruokavaliotaan. Tuonti hyväksyttiin vain ruokavalionsa rajoissa, esimerkiksi katukauppiaiden myymien grillattujen naudanlihojen sydämet. Joitakin Liman 1800-luvun katukauppiaita, kuten “Erasmo”, “negro” sango-myyjä ja Na Aguedita, muistetaan vielä tänään.

Katuruoka Aasiassa

Kiinan hämärän perinne on perinteisesti höyrytetty pulla, joka on vaaraton pieni taikinan pallo, joka sisältää herkullisen täytteen. Shanghain xiaolongbao, joka kääntää karkeasti ”pieniä pullia höyrykorissa”, ovat luultavasti tämän välipalan huippu. Perinteisesti ne ovat täynnä sianlihaa ja lihahyytelöä, joka on lihalevygeeli, joka sulaa liemeen kuumennettaessa. Tämän seurauksena pienet pullat pakastavat maukasta, suolaisen lyönnin. Ne löytyvät kaikkialta kaupungista, nauttivat Shanghain liiketoiminta-alueen ja kaupungin työväenluokan tasa-arvoisista kaduilla ja ravintola-rintamilla. Pho on nyt kuuluisa vietnamiläinen vienti ympäri maailmaa, joten voi odottaa, että nuudel keitolla on pitkät ja vahvat perinteet alkuperämaassaan. Itse asiassa se tuli esiin vain Vietnamissa noin vuosisadan sitten. Keittoaineet ovat yksinkertaisia: nuudelit, liha (kanaa tai naudanlihaa) ja koristeet (vihreä sipuli, thai basilika, kalkki ja chilis). Mutta mitä todella erottaa pho toisistaan, on sen liemi, joka on valmistettu keittämällä luita ja jänteitä hiiltyneellä sipulilla ja inkiväärillä, mausteilla ja mausteilla. Hanoilaiset kuluttavat sellaista tavaraa, kuin se menee ulos tyylistä.

Katuruoka Aasiassa

Ranskan kolonistit jättivät jälkeensä monia kulttuurinsa näkökohtia, kun he luopuivat Indokinasta. Todennäköisesti ainoa jäänne, joka on väistämättä positiivinen lisä, on heidän ruokansa. Ranskalaisen ruoan ja paikallisten ainesosien yhdistelmä loi hämmästyttävän fuusiohinnan. Erinomainen esimerkki on Num Pang, joka kuten vietnamilaisen serkkunsa, on ranskalaisia ​​patonkeja, pastaa ja majoneesia ja tosses paikallisessa chilissä, deli-lihassa ja suolakurkkussa vihannesten luomiseksi. Phnom Penh on paikka, jossa voit hemmotella tätä herkullista välipalaa.