Maailma on täynnä erilaisia ruokakulttuureja. Toiset niistä ovat hieman tunnetuimpia kuin toiset, mutta kaikissa on omia erikoisia makujaan ja ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä juuri sille kulttuurille. Omalle lautaselle on helppo tuoda uusia makuja varsinkin tänä päivänä, kun erilaiset tuotteet kulkevat helposti maapallon toiselta puolelta toiselle. Uusien makujen maistaminen onkin hyvä tapa avartaa makumaailmaa ja pitää mieli avoinna.

Uusien kansainvälisten makujen tuominen omaan menuun on oiva tapa tutustua siihen, mitä ympäri maailmaa syödään. Nykyään myös eri maalaisia ravintoloita ilmestyy etenkin suurempien kaupunkien tarjontaan ja niissä voi kohdata hyvinkin eksoottisia ruokalajeja. Matkustaessa eri maissa ruoka on jotain, joka tuo ihmiset yhteen. Sen avulla pääsee tapaamaan paikallisia ihmisiä ja oppimaan uusia asioita.

Joskus matkustaa voi jopa pelkän ruoan takia. Jokin tietty ruoka voi meinaan saada aikaan jopa mielenkiinnon lähteä tutustumaan uuteen maahan. Jokainen Italiassa käynyt tietää kuinka erilaiselta pizza maistuu alan ammattilaisten tekemänä tunnelmallisessa pikku ravintolassa romanttisella kujalla. Espanjassa vieraillut maistaa ennemmin tai myöhemmin paikallista paellaa perinteisestä padasta tarjoiltuna.

Aasian tuliset ja kasvisten täyteiset maut ovat varastaneet monien ihmisten sydämet ja niiden valmistaminen jatkuu usein kotiin palattaessa. Amerikkalaiset toivat rasvaiset voi popcornit kaikkien tietoisuuteen, ja niitä maistettuaan ei yleensä enää palaa normaalien popcornien pariin. Meksikolaisia tacoja saa jopa lähikaupan hyllyltä nykyään lauantai evääksi elokuvan katselun lomassa. Maailma on täynnä niin monia mahtavia makuja.

Mutta mitkä ovat maailman parhaita ruokia? Se riippuu täysin syöjästä itsestään mitkä maut hivelevät omia makunystyröitä. Toiselle se voi olla joku suolainen pala ja toinen on perso makealle. Ei hätää, vaihtoehtoja on tarpeeksi tyydyttämään jokaisen nälkä. Onneksi internetistä löytyy ohjeita joka lähtöön ja monesti vielä erilaisia versioita, jotta suomalainenkin voi soveltaa niitä meiltä löytyvillä raaka-aineilla.

Makumatka maailman ympäri

Makumatka maailman ympäri

Vaikka kysymys onkin makuasioista, on olemassa monta kansainvälisesti tunnettua ruokaa, joita sinun kannattaa kokeilla ainakin kerran elämässä. Ne voivat löytyä läheltä, mutta toisia varten kannattaa matkustaa kauemmaskin.

Euroopassa tunnetuinta ruokaa on Espanjassa ja Italiassa. Oikeastaan tähän voidaan laskea mukaan koko välimerellinen ruokakulttuuri, mukaan lukien myös Kreikka ja Turkki. Välimeren makuihin kuuluu olennaisena osana oliiviöljy, vihannekset, hedelmät ja viljatuotteet. Mukana on toki kalaa ja lihaakin. Italiaa pidetään yhtenä maailman suosituimpana ruokamaana, eikä suotta, tuleehan sieltä koko maailman suosiossa oleva pasta monissa muodoissaan.

Euroopasta lähdetään alaspäin kohti Afrikkaa ja sen eksoottisia makuja. Erityisesti Pohjois-Afrikka tunnetaan vahvasti maustetuista ruokalajeistaan ja couscousruuista, jotka ovat yleistyneet Suomessakin paljon. Sama mausteiden käyttö näkyy myös Lähi-idän keittiössä, ja ne ovat kummatkin erikoinen sekoitus erilaisia raaka-aineita ja mausteita. Mausteet eivät kuitenkaan ole kovin tulisia kuten Aasiaan lähdettäessä.

Aasialainen keittiö jakautuu moneen eri ruokakulttuuriin, joista tunnetuin lienee kuitenkin intialainen keittiö. Se on eri makujen ja mausteiden sekoitus, joka tuo täydellisen tasapainon ruokaan. Aasialaisen keittiön suosio on levinnyt ympäri maailmaa ja monia tuotteita löytyy Suomestakin nykyään. Se voi aluksi tuntua monimutkaiselta, mutta tarkkaan ohjeita seuraamalla, voi omankin kodin täyttää ihana curryn tuoksu.

Aasiasta lähdetään Amerikkaan, josta löytyykin hyvin paljon erilaista ruokaa. Etelä-Amerikassa luotetaan runsaisiin makuihin ja tulisuuteen. Pohjois-Amerikasta löytyy niin ikään omat erikoisuutensa. Raaka-aineet näissä maissa ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa, joten niiden valmistaminen täällä on helppoa.

Maailma on täynnä mielenkiintoisia makuelämyksiä ja niistä pääsee nauttimaan joko ravintolassa tai omassa keittiössä. Kunhan mukana on tarpeeksi avointa mieltä ja rohkeutta maistaa uusia makuja, ei koskaan tiedä, mistä oma suosikkiruoka voi löytyä.